Star Wars játékok IV.

star-wars-spec4-head
Every saga has an end…
Utolsó fejezetéhez érkezett a SW játékokat boncolgató bejegyzésem, melynél nézzétek el nekem, ha hónap szerint esetleg nem lesznek megjelenési sorrendben a játékok…

2002 – Star Wars – The New Droid Army (GBA)

A második film mellékküldetéseként felfogható játék. Izometrikus nézetű akció Anakinnel a főszerepben.

2003 – Star Wars Rogue Squadron III (GC)

A remekmű tán ha mondhatjuk még szebb, még tökéletesebb kivitelezése – az endori csatában a lépegető lábai alatt a gallyak törnek, a grafika továbbra is csodaszép, valamint bevezetésre kerülnek a TPS részek is (Luke taun-taun háton, Leia és Lando a felhővárosban stb.)

2003 – Star Wars – Flight of the Falcon (GBA)

A Gameboy tudását maximálisan kihasználó 3D-s shooter – a kamera a Falcon-t hátulról követi… Érdemes ha más nem, emulátorral megnézni, tényleg szép.

2003 – Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (Xbox, PC)

A Jedi szimulátor eddigi utolsó és egyben legtökéletesebb darabja – a Q3 motor ilyen szép még sosem volt, remek nem lineáris küldetésrendszer, kétféle befejezés, az erő sötét és jó oldalára való elcsábulási lehetőség miatt. (Ez a JK2-ben is szerepelt, de itt hangsúlyosabb.) Mit mondhatnék? Utíni! A két legjelentősebb – mozis jeleneteket feldolgozó – MOD hozzá a Knights of the Force és a Movie Battles.

Tesztem az oldalon!

2003 – Star Wars Galaxies: Jump to Lightspeed (PC)

Az MMO első kiegészítése, immáron űrbéli jelenetekkel.

További kiegészítők:

- 2005 – Star Wars Galaxies: Rage of the Wookiees (A 3. epizód wukis csatája.)
- 2005 – Star Wars Galaxies: Trials of Obi-Wan (A név magáért beszél.)

Megvásárolhatók voltak Starter Kit és Total Experience csomagokban is.

- 2006 – Star Wars Galaxies — The Complete Online Adventures (Egyben kiadva.)

2004 – Star Wars Triology – Apprentice of the Force (GBA)

A kissé eltúlzott Super Star Wars-ok „észhez térített” változata. Luke a főszerepben, célunk parasztinges suhancból, fekete egyenruhás Jedi mesterré avanzsálni. Ehhez mindhárom filmet végigjátsszuk. Bár a mai játékosnak igen nehéz, nagyon szép animációval és hátterekkel rendelkező 2D-s platform. (GBA-n egyébként nagyon szépek a filmből kivett fotók átvezető gyanánt.)

2004 – Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (Xbox, PC)

Sok dolgot sajnos nem tudok a játékról, lévén ugyanazok a hibái számomra megmaradtak számomra, mint az első részben – egyébként elismerem remek RPG-nek. Szebb grafika és ha jól tudom itt is elcsábulási lehetőségek Sith falvára.

2004 – Star Wars Battlefront (PC, Xbox, PS2)

Szintén egy kedvenc. Oly sok játékstílust feldolgoztak már a Lucas arts-ék, tudnak még újat mutatni? Naná! Vedd a Battlefieldet és helyezd át a messzi-messzi galaxisba! Mindkét filmbeli érában (Klón, Galaktikus csaták) folytathattunk harcokat. Majd’ az összes izgő mozgó jármű és egység felbukkant – akár a mintajátékban – mind a Birodalom, mind a Lázadók oldalán. Egy ideig minden pályán hősök segítették utunkat (oldaltól függően Vader, Luke…) A bejátszásokat a filmekből kaptuk – mind a hangulat, mind a grafika eszméletlen volt! Számos bolygó állt rendelkezésünkre (Bespin, Endor, Geonosis, Hoth, Kamino, Kashyyyk, Naboo, Rhen Var, Tatooine, Yavin 4), gyakran több helyszínnel, kampánymóddal… Imádtam! Ma is az egyik legszebb SW játék, ha PC-n jól feltoljuk a grafikát. Kedvencem a droidok oldalán való harc (akik hajszálra olyanok, mint a filmben) Theed mezején – az égben madarak, vagy épp csatahajók, a háttérben meseszép vízesések… Gyönyörű! (A harcok – akár repülőt, akár szárazföldi járművet használtunk – mindig a planéta felszín közelében zajlottak.) Már a töltőképernyő is megér egy misét!

2005 – Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith: Activity Center (PC)

Megjelenik az új film, hát kell a marketing. Okosabb dolog, ha mi csak az alapot adjuk meg, még a marketinget is a rajongó/ a gyerkőc csinálja helyettünk. Nyomtassatok hát Anakines kilincsre akasztható feliratot, vinyettát, miegymást.

2005 – Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith (Xbox, PS2, GBA, NDS)

Míg szegény PC-sek nyomtatnak, konzolra kiváló Episode 3. játék jelenik meg a film összes jelentős kardviadalával és erőpárbajával. Obi Wan és Anakin oldalán vehetjük fel a harcot a szeparatisták – majd egymás ellen. Jó kis TPM szerű sztori mód, mint említettem a Jedi Power Battlesre hajazó játékmenettel, fejlesztési lehetőségekkel. A végén nagyon bekeményít. Filmjelenetek, végigjátszás után ketten játszás lehetősége és bónuszpályák egy-egy hőssel. (Grievous, Anakin, Yoda valamint a híres Jedi párbaj a 4. Epizódból.) A kézikonzolos változatok ugyan szépek, ám a Klónos epizódnál sokkal gyengébbek irányítás terén, ugyanis a képernyőn fel és le is mászkálhatunk, ami inkább zavaró…

2005 – Star Wars Republic Commando (PC, Xbox)

Szintén az egyik legbikább SW játék, a Best of Star Wars Games kiadás egyik masszív példánya! FPS, melyben a Klónháború idején vezetgetjük szakaszunkat, parancsokat adva embereinknek… csudás grafika, és hangulat, interaktív intróval, rovarirtással, a végén pedig az Epizód 3. eseményeibe kukkantás Vukifalván.

Tesztem nemrég került fel.

2005 – Star Wars Battlefront II. (PC, Xbox, PSP)

A sikercím visszatér. A harmadik film eseményeit is hozzácsapták az első részhez, illetőleg még több (újabb) osztagot próbálhattunk ki. A kampánymód jópofa (videók, a történethez hűség – pl. 66-os parancs) és immáron az űrben is csatározhatunk. Még királyabb újítás, hogy a hősöket olykor irányíthatjuk (sőt, az Assault módban csak őket!) az őslakosokról (Ewok macik, Gunganek…) már nem is beszélve. Egyetlen szívfájdalmam – nem olyan szép, mint az első rész, bármily furán hangzik! (Új pályák is akadnak persze: Mustafar, Kamino…) További butaság az időben eltérő egységek keverése – Birodalmiak Klónok ellen stb.

2005 – LEGO Star Wars: The Video Game (PC, PS2, Xbox)

Mondhatni az első pofon. A LEGO játék-film licencsorozat ezzel a játékkal kezdődött, mely az első három előzmény SW filmet felhasználva próbált szerencsét: Pod Race is volt benne, ketten is játszhattuk, de nekem nagyon furán hatott – nem kötött le ez a világ, meg amúgy is, a LEGO csak a valóságban jó! Pofonegyszerű platformjáték kicsiknek és nagyoknak, építkezős-rombolós játékmenet… A pályák közt vicces-geges videókat láthattunk, ami a későbbi sorozat védjegyévé vált.

2006 – Star Wars: Empire at War (PC)

Az első RTS-t kedvelő játékosok által leginkább elismert és legszebb SW stratégia. Később jött a kiegészítő még ez évben Star Wars: Empire at War – Forces of Corruption címen, majd egyben is kiadta őket Lukács.

2006 – Star Wars: Lethal Alliance (PSP, NDS)

Tulajdonképpen megmarkolós Jedi szimulátor: TPS, a főszereplő egy twi-lek lányka: a grafika csodás, a pályák menők (még a második részben látott „repkedés” is megjelenik – hála robotbarátunknak), a harc mellett sok a gimnasztikai gyakorlat. A főgonoszt máig nem sikerült legyőznöm. (Az NDS verzió ugyanez, csúnyácskább formában.)

2006 – LEGO Star Wars II: The Original Trilogy (PC, PS2, Xbox, PSP, NDS)

A cím mindent elárul – a IV-V-VI. rész kocka változata…

NDS-hez vehetett a nép kis pálcika helyett fénykardokat is. Következő generációs konzolokra The Complete Saga néven jött ki az előző résszel együtt 2007-ben.

2007 – Star Wars Battlefront: Renegade Squadron (PSP)

Az első, csakis hordozható változat, a Battlefront II. után új egységeket és remek képregényes átvezetőket kínált – szép grafikát, új fajokat, egyénre szabható felszereléssel és elég rossz irányítással.

2008 – Star Wars: The Force Unleashed (PC, PS3, X360, Wii, PS2, PSP, DS)

A Jedi Academy folytatása helyett God of War-t megszégyenítő Jedi hent TPS móka az elszabaduló erővel – és hatalmas túlzásokkal. Starkiller, a hős, Vader titkos tanítványa, akivel leakarja nyomni az Uralkodót, de a fiú… Sablon sztori, gyenge fordulatokkal, erős ellentmondásokkal, ám következő generáción csodás grafikával. Minden változatnak szinte megvan a maga kis előnye: az új generációs változat csodaszép, PS2/ Wii-re azonban teljesen mások a pályák, tehát nem butításról beszélünk egy platformon sem, amiért nagy piros pont! Ott se csúnya. DS-en már kevésbé mutatós a program, de már egy harmadik pályaszerkezettel van dolgunk! Végül a PSP válozat (a PS2 játékmenet mellett) bónusz játékmódokat és filmbeli harcokat tartalmazott. (Utóbbi élményt az Ultimate Sith Edition változat is felkínálta később a next-gen tulajoknak sok filmbeli skin, új pálya és egy igen randa kosztüm kíséretében.) A PC-s port sokat késett és gyalázatosra sikerült.

2008 – Soul Calibur IV (PS3, X360)

Igen, kakukktojás! Noha nem Star Wars játék, teljes értékű, csodásan kidolgozott SW karakterek kerültek az egyes verziókba: a 360 változatba Yoda, PS3-ra meg Vader.

2008 – Star Wars: Clone Wars – Jedi Alliance (NDS)

A Cartoon Network sorozat adaptációja, csakis DS-re. A géphez mérten szép, 2,5 D-s grafika, Jedikkel kaszabolós-bunyós játékmenet.

2008 – Star Wars Clone Wars: Lightsaber Duels (Wii)

Mióta létezik Wii, erre az ötletre várok: Star Wars játék, fénykard párbajokkal, a géphez kiegészítőként vehető fénykarddal. Kár, hogy a Clone Wars „gyurmafilm” világa a környezet…

2009 – Star Wars: The Clone Wars – Republic Heroes (PC, PS3, Wii, X360, NDS, PSP)

Ismét az ostobácska CN mese (?) játék változata – Ashokával, Artúcskával, Skysráccal, meg mindennel… Akció-platformjáték – se több, se kevesebb.

2009 – Star Wars Battlefront: Elite Squadron (PSP, NDS)

A kiegészítő végre komoly kampány módot kapott, igazi sztorival, mely két testvérről szól! Időben pontosan a Köztársaság bukása idején járunk, olyannyira, hogy a 66-os parancs a sztori szerves része. A játékban a hősök a már megismert módon jelennek meg, szintén kapnak pályákat, ahol csak velük játszhatunk (Jók a Gonoszok ellen, vagy fordítva) és ami igazi újdonság: a bolygófelszíni harcról bármikor leléphetünk az űrbe! Ott külön repülős missziót kapunk: ami pl. egy csillagromboló (!) védőpajzsának a megsemmisítése, majd berepülés és gyalogszerrel a reaktor forgalomból kivonása, aztán sipirc! Mindez a zsebedben, csudaszép grafikával (PSP) új fajokkal és hatalmas méretekkel, számos új bolygón megfordulva (Utapau, Cato Neimodia), javított irányítással. Eszméletlen! A DS változat sajnos nagyon csúnyácska és sivár lett.

2010- Star Wars: Clone Wars Adventures (PC)

MMO kicsiknek és kicsiknek a Clone Wars világában. Ingyenes.

2010 – Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, X360, NDS, Wii)

A sikeres dolgokat kötelező folytatni. Ám míg az ember egy Crank című ostoba akciófilmnél elnézi, hogy a főhős feltámad, addig a Star Wars világában ez több, mint vicces. Mindegy, a játék folytatódik, már két fénykarddal – ha a még óriásibb baromságok felett szemet tudunk hunyni (ahogy a God of Warb-an is szemet hunyunk) igen jól fogunk szórakozni. A történet szerint Vader klónoz minket, így a Camino bolygón ébredünk és végig haragszunk rá. A sztori vége nyitott marad – na mit jelent ez? – még nagyobb szörnyek, még újabb egységek és tengernyi rombolás, darálás… Még az én PC-men is, közepes beállításokkal nagyon szép a grafika, a PS3 változatot kipróbálva azonban el voltam ájulva. Külön dicséret, hogy DS-en ezúttal egy szép kis 2D-s platform-akciót hoztak össze, nagyon szép hátterekkel. A Wii verzió megint totál más (tehát nem butított) és immáron a PS2/PSP változatot sajnos kifelejtették. A 360 DLC-ben az ewokokat és a teljes főszereplőgárdát irthatták ki, az erre mindig is vágyakozók.

2010 – Lego Star Wars 3: Clone Wars (PC, PS3, 3X360, Wii, NDS, PSP)

Mint a cím is mutatja a trilógia – remélhetőleg – utolsó részében a Star Wars filmsorozat szülte tán legrosszabbul sikerült adaptációját (csak diplomatikusan!) öntik kocka formába – itt már a nagygépes változatok és a kisgépesek teljesen más pályákat kínálnak, akár a többi LEGO játékban. (Harry, Indy…)

2011 – Kinect Star Wars (X360)

A Kinectet, magát még csak plázákban játszva láttam (már a 40 éves eladókat ugrálni, én oda nem állnék alapból)… ám ezt a játékot barátnőmmel zárás előtt kipróbáltuk és – csalódtunk:  nagyon pontatlan az irányítás. Négy módozat van a programban: Jedi harc, tánc (WTF), pod-race és Rancooral pusztítás. Hát nem tudom… eleinte látam benne potenciált és lett is volna, de hogy a császár a YMCA-t énekelje brékelve? George Lucas, hogy egy filmedből idézzek: “Azzá váltál, aminek az elpusztítására felesküdtél.”

2011 – Star Wars: The Old Republic (PC)

MMO, sajnos ismét a KOTOR világában – egyébként megvettek volna vele! A több ezer évvel a filmek előtti környezet számomra nem az igazi.

***

Elfeledtem továbbá megemlíteni – igaz, ezek nem is játékok – a remek multimédiás lemezeket, a régi trilógiát felölelő Behind the Magic és az első részhez kiadott Insider’s Guide című interaktív lexikonokat! (1998-99) …

Ennyi, vége, befejeződött a sorozat. Köszönöm a kitartó figyelmet és olvasást az illetékeseknek. Remélem sok JÓ Star Wars játékkal gazdagítanak minket a jövőben is – Battlefront 3 és Jedi Knight 3 szerintem mindenképp várható!

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés