The Terminator

terminator-head

“I’ll be back!” “Hasta la vista baby!” A Terminátor 1984-ben James Cameron filmje volt, ami ma egy kult klasszik. Emberek milliói ismerik és szeretik a mai napig. Jómagam csak csodálkozom, hogy nem kapott ez a film legalább egy Oscar-díjat legjobb látványtervezés terén. Kayle Reese, Sarah Connor, John Connor, Skynet… felejthetetlen nevek a filmből.

A filmben minden megvolt: időutazás, jó akciójelenetek, sci-fi stop motion animation, amitől gyerekként frászt kaptam! XD Ami meg mégjobb: az 1991-es folytatása talán még túlhaladta elődjét is! Utána a sorozat átment amolyan “generic” státusz alá a 3.résztől és onnantól kezdve nálam felborult minden. Salavation-ban már Arnie-t sem láthattuk, csakis miatta néztem meg még a 3. részt.

NODE!…. Hagyjuk az én személyes véleményem a sorozatról (annyit még hozzáfűznék, hogy inkább Terminator, mint az a borzadvány Avatar vagy mi a szösz, ahol festett hupikék törpikék ugrálnak), ebből e remekműből készült egy kései NES játék a valahol szeretett, sokszor néha gyűlölt Radical Entertainment koszos kezei által. A kiadó Mindscape-ről meg azt kell tudni, hogy nem valami nagyon ünnepelt cég volt az se (ehem, ehem: Mad Max…). Nos ez a játék is elég vegyes kritikát kapott a jóérdemű  közönségtől. Főleg negatívat. Jómagam… nem vagyok nagyon rossz véleménnyel róla, de az tény, hogy van két jó nagy problémája, amit a sokak által szeretett James Rolfe is kidumált. Nézzük meg, milyen státuszt nyújt mai szemmel ez a játék.

JÁTÉKMENET:
A játék során Kyle Reese-t irányítjuk, tehát úgy tűnik, hogy helyén találták a szöget. Nos, az irányítás az már más tészta. Felcserélték a LEGALAPVETŐBB Nintendo-s irányítási alapelveket: minden tiszta agyú retró NES játékos tudja, hogy az esetek 99,99%-ban az “A” gomb az ugrás, ás “B” gomb a támadás, lövés, akrámi. Nos, itt fordítva van, amit egyeseknek nehéz lehet megszokni. Hogy is lehet ezt kijavítani?

terminator-thinkingNos, ad egy: orosz vagy magyar vagy kelet európai vagy tudomisén, van egy kalóz kópiád a játékból, és van egy olyan hagyományos Sega Mega Drive 2 joypadod, aminek “A”, “B”, “C” gombja van. Így mindig van egy extra gomb, hiszen itt a “B” az ugrás, tehát nyilván “A”-t nyomsz lövésre! XD Vagy van az egyszerűbb mód: behajítod Emu-ba, PAL Emulation, és bekonfigurálod a gombokat! Amúgy azt elmondom nektek, hogy jómagam ezzel a kombinációval nőttem fel, tehát nekem aztán tökmindegy hol vannak a gombok… X). Node… még egy kukkot se mondtam a játékról! :O

Szóval ugrálsz, lősz, de ahogy az végrehajtódik, az egy újabb tésztaréteg. Ha csak “B”-t nyomsz, akkor egy ilyen helyben ugrás csinálsz, ami sok helyen jól jöhet, mert van a hagyományos jobbra gomb és ugrás, de akkor meg a magasságod nem lesz valami nagy. :S

Szóval… A lenyomásakor meg leguggolsz, és 3 irányba lőhetsz az ellenfelekre. Ezzel egy bökkenő van: nem tudsz ellenfelek lőni ugrás közben. Mivel az egész játék alatt csakis a legelső pályán van puskád és könnyen hozzászoksz, tehát ez gyorsan betanulható. A többi pályán meg már csak rúgsz és ütsz. SELECT gombbal lehet gránátok közt váltani (szintén első pálya), amiket a turretek ellen érdemes leginkább használni. Van még motorbiciklis és autós üldözés (just like in the movie), tehát a Radical fejlesztői vélhetően látták a filmet. Habár van egy kis bökkenő: no continues. Semmilyen egyszerűsítés nincs, és ez nem egy olyanfajta játék, amit akárki csak simán végigvisz. Igaz 50.000 pont után kapsz egy kis életbiztosítást, de mivel a játék marha nehéz, gyorsan el fogod veszíteni. Ami meg közröhely, hogy egy extra life szerzése az ellenfelek respawnolásától függ, meg hogy milyen gyorsan hülyülsz meg. Gyerekkoromban mindig azt a baromságot csináltam, hogy fogtam tatám egyik jó csavarszorítóját, lenyomattam vele az “A” gombot otthagytam a játékot 30 vagy ki tudja hány percre és lett egy-két extra életem.

Őszintén… ki az a hülye, aki ilyet akar csinálni? Persze emulátoron gyorsabb, mert felturbózod a frameskipet, és úgy másodpercek kérdése, de igazi konzolon… BULLSHIT!  Egyetlen másik játék használta még ezt a baromságot, ez pedig a NES-es Tom & Jerry, de ott legalább van 3 extra continue (arról meg nem is beszélve, hogy 100X jobb játék).

Röviden ennyit a gémpléjről: vontatott, de kibírható, csokito, és ki is védheted az ellenfeleket, mert valózínűleg a programozónak gőze nem volt a 6502 assembly languageről, mert bizonyos scroll után jelennek meg az ellenfelek. Aki tudni akarja mi a fene ez, kérem nézze meg a következő videót:

 

Szóval a játékkal nem is lenne baj annyira… de egy valami viszont SZABÁLYOSAN ki fogja csapni az emberi idegközpont érzékelői szálát, és ez nem más mint a…

ZENE:
Első reakcióm:

terminator-mameValószínűleg vagy süket, vagy mentálisan sérült vagy nehéz gyermekkora lehetett Paul Wilkinson-nak. A zene elmondhatatlanul kaka, még egy kalóz játéknak is jobb a zenéje (Somari *kacsint*). Ami vicc, hogy a második pályán, ahol Los Angelesben vagyunk, a zene az megvan a filmben is. De könyörgöm…. nehogymá 5 mp-ként loopoljon, a jó istenit! A zene az kap tőlem egy nagyon jó szvű 4-et a 10-ből, mert a későbbi zenék valamennyire “élvezhetőbbek”.

Ami pedig még “vicces” ebben a játékban, hogy Kyle Reese ehetett valami bazierős metálfémet, vagy én nem tom… de akármennyire hihetetlen, az utolsó pályán a KÉT PUSZTA KEZEDDEL el tudod intézni a Termintátort. o_O??

terminator-kutya

Amikor ezt elsőre megláttam, nem tudtam hogy röhögjek, sírjak, vagy vágjam a falhoz a játékkazettámat, de kit érdekel… Ami gáz, hogy még ennek ellenére is be kell csalogatnod őt abba a hidraulikus présbe.

Szóval röviden ez lenne a Termintator a NES-re. Egy lapos, ütött-vert kondícióban elkészített, nem annyira kuso-ge játék.

És hogy megéri a hardcore retro őrülteknek eme majdnem trágyalábe belenyűlniuk és bőszen mondani, hogy megvan nekem e játék a gyűjteményem csodájaként?

Hihetetlen Harry Potter-es előélettel ért kazim ma így néz ki. Ha jól tudom apám vette nékem még 2004-ben a Tápai búcsú alkalmával egy bácsitól. Ami érdekes, hogy a copyright rész az benne van, nem szedték ki a kedves kínai kollegák.

Node, amit most (2013.06.30-án találtam) lestem egy aukciós portálon, hát majdnem elment az agyam vakációzni egy jópár hétre! O_O

Nos, így valamennnyire látható (500×500-as képkockában YAY!) Ezek szerint van egy PAL-B verzió is! :O Mindegyik portál szerint a játék USA-only volt, de ezek szerint mégse! A gond csak egy: 68 000-nél is több magyar forint!!! XO

De most komolyan: ki vesz szarjátékot ennyiért? XD Na mindegy, ennyi lett volna az érdekesség még.

EMU vagy eredeti?
Kizárólag EMU!

A játékot a Radical Entertainment fejlesztette és a Mindscape adta ki.

MEGJELENÉS:
US – 1992 december
EU – 1993 és gőzöm sincs róla

teminator-nes-front

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés