ModNation Racers

modnation-head
Az “aranyos-nagyfejű figurák go-kartban versenyeznek” stílus alapító atyja vitathatatlanul Mario, de természetesen mialatt a Mariokart-széria egyre szebb és jobb részekkel gyarapodott, a konkurencia sem pihent: Crash Bandicoot, a Dreamworks hősei, a Star Wars figurák sőt legújabban Sackman is a volán mögé ültek már. A ModNation Racers azzal frissít vért a sorozatban csakis Playstation gépeken, hogy hőseinket mi magunk alkothatjuk meg – a járgányok és a pályák mellett.

modnation-1

Ami nem kis dolog, hogy mindezt PSP-n is hasonló részletességgel kivitelezhetjük, mint a Nagytestvéren: figuránk neme kiválasztása utána a fejtetőtől a lábfejéig, mindenféle kiegészítővel, mosollyal, szemmel, ruhadarabbal tehetjük egyedivé pilótánkat. Igaz, eleinte a legtöbb alkat- valamint testrész le lesz lakatolva, ezeket versenyek megnyerésével oldhatjuk fel. Ugyanez igaz a gokartokra – még akár dodzsemet is összedobhatunk, egyedi matricázással és zászlókkal. Gondolom, már most sejtitek, hogy az egész a már említett LittleBigPlanet sémájára épül, csak épp autóversenyes köntösben. Ez valóban így van, sok a hasonlóság, a két, speciálisan Sony franchise között. A pályaszerkesztés kicsivel bonyolultabb, mint abban, de hamar bele lehet jönni. Az elkészült műveket természetesen két játékos meg is oszthatja egymással.

modnation-2

Nézzük a játékmenetet. A szokásos verseny (egyjátékos, vagy ad-hoc) és karrier mód áll rendelkezésünkre – utóbbival gyarapíthatjuk grimasz-, matrica- és ruhatárunkat. Sorra nyerjük meg a versenyeket, melynek hála egyre több kütyüt kapunk arzenálunkba. A játék, a stílus kötelező elemeivel, a power up-okkal is megörvendezteti a versenyezni vágyókat: van, amelyik nitrónak felel meg (ez a feature egyébként magától is töltődik), míg le is lassíthatjuk a mellettünk haladókat no és a lövedékek sem maradhattak ki – igaz, nagyon jól kell időzíteni, hogy hatásosak legyenek ezek a segédeszközök. Ellenfeleink igen agresszívak és gyorsak, ráadásul a pályák sem olyan gyermetegen egyszerűek, mint ahogy azt a borító sugallja. Az elszórt ugratókon is felhajthatunk – ez azért is fontos, mert a jobb helyezés elősegítése mellett, a levegőben trükközhetünk, melyet nitróval jutalmaz a program.

modnation-3

A grafikáról is essék pár szó: a PSP egyik zárócímét üdvözölhetjük a ModNation Racersben, ám ennek ellenére azt kell mondjam, hogy – a csodaszép Artctic Edge, vagy Ghost of Sparta után – nem aknázták ki a maximálisan a konzol erőforrásait. A színek vidámak, élénkek, de az objektumok egyszerűek. Az összkép tetszetős, ám egy-két fontosabb effektekkel és nagyobb felbontású háttértextúrával még fel lehetett volna dobni a programot, látványt tekintve. Csúnyának semmiképp nevezhető, pofás kis játékról beszélünk, csak egyszerűen lehetne szebb is. A fények például szépen tükröződnek verdánkon, turbó esetén pedig motion blur mossa el a tájat. A környezet változatos – sivatag, tengerparti kisváros, arénák kerülnek kerekeink alá. Ám, a jó eredmény elérését tovább nehezítik, az itt-ott elrejtett levágások  (melyek használata nélkül kevés esélyünk van) és a pályákra betett akadályok.

modnation-4

A zenék a humoros világhoz igazodnak, a végtelen karakter- és jármű variációnak köszönhetően pedig, szinte megunhatatlan a program. Kicsiknek és nagyoknak remek kikapcsolódás, kimondott kézikonzolos játék, hiszen 1-2 óra bőven elég belőle, az alatt pedig oda is érünk úti célunkra. Erősen ajánlott minden PSP tulajnak, hiszen stílusában ezen a gépen a legjobb gokartos játék!

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés