Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

teslaeffect head
Valamikor a kilencvenes évek közepe tájékán jelent meg az a bizonyos játék, amiben először bújhattam Tex Murphy bőrébe. Ez volt az Under a Killing Moon. Kimondottan élveztem.

Tomb Raider (2013)

tr-head

Tomb Raider. Nekem ez a két szó annyi mindent jelent, ami mindenképpen teljesen más, mint amiről most írni fogok. A JÁTÉK! A harmadik dimenzióba való bevezetés. Életem legmeghatározóbb, leghosszabb, legemlékezetesebb virtuális kalandja. Akár a blink, a Star Wars, az 1996-os Tomb Raider is sokkal többet jelent nekem annál, mint ami: egy játék. Ezt a rebootról nem tudom elmondani. Ez már csak egy játék. Viszont nagyon jó játék…

Painkiller

painkiller-head
Hazamész egy nehéz hét után: amikor úgy igazán Istenesen minden összejött. Múló állapot, de most igen hervadt a kedved, meg egy hangyányit zabos is vagy: na mit tegyél? Kezd el vascsővel ütni a szomszéd verdáját? Bár biztosan megérdemelné, kicsit erős lenne. A Welness-hétvége sem rossz ötlet, de többek közt drága. Az alkohol meg ugye nem oldja meg a gondokat – persze a tej sem… ám vannak úgynevezett videojátékok. Nézzük, mi kell Neked. Splinter Cell? Áh, a távcsöves puskás sunnyogás most csak jobban felbosszantana. Duke Nukem Forever? Szép, szép de nyomokban logika és ügyesség kell hozzá. Komoly Samu is már nyugdíjba ment, de van ám itt fájdalmadat csillapító Painkiller! Egy remek „ereszd el a hajamat” FPS shooter, melyben nincs (komolyan vehető) történet, sem lopakodó ellenfelek, de még egy fia logikai feladat sem - csak esztelen darálás, de az minden mennyiségben.

South Park: The Stick of Truth

southpark-head
PF, barna hang, medvedisznóember, “mongorok”, Mosómedve, Kula bá, vörhenyesek, ráknépség, Káosz professzor… Valószínűleg ismerősen csengenek ezek a szavak, ha South Park néző és/vagy rajongó vagy. Ez esetben a Stick of Truth végigjátszását kár lenne ajánlanom – sőt, már nyilván rég megtetted azt. De mi van, ha nem? Beveszi a gyomrod? Fogod érteni?

Kedves kétkedő Olvasó, Neked írtam ezt a tesztet. Goin’ down to South Park…

Lara Croft and the Guardian of Light

lara-head
A Temple of Osiris közeledtével gondoltam illene végigjátszani, majd egy ismertetőt rittyenteni Lara első felülnézetes kalandjáról... Nos, előbbi már megtörtént, így nincs más hátra, mint a teszt – irány Közép-Amerika, állítsuk meg, a sorozatban először akár másodmagunkkal Xotopeppl-t (Simpsons) vagy kicsodát!

Redneck Rampage

rampage-head
Annak idején nagyon vártam. Leginkább a gyökérsége fogott meg, ami olyan mélységekbe mutat, hogy talán ma már meg sem jelenhetne (a kiadók valószínűleg nem rizikóznák meg). Kíméletlenül kifigurázza az amerikai (bár ez lehetne akár itthon is – 'zoxigén, ugyebár...) vidéki lakosság legalacsonyabb intellektuális szintjén álló egyedeket. A címben szereplő megnevezésre (redneck) a Google fordítója a „vörösnyakú" mellett a „bunkó" és „paraszt" kifejezéseket adta. Nem állítom, hogy e két szót ebben a sorrendben még sohasem használtam, és gyanítom, hogy okkal született meg ez a fogalom. Természetesen senkit (konkrétan földműveléssel foglalkozó becsületes magyar állampolgárt) sem szeretnék megsérteni, tehát akinek nem inge, ne vegye magára. Én szóltam. Mellesleg ha nem lenne alapja ennek a témának, akkor nem készülnének ilyen játékok.

PoP: The Forgotten Sands

pop-tfs-head
Már elég régóta fenem a fogam egy – nekem még next, de amúgy már kurrens – generációs konzolra. Míg nem lesz rá tőkém, PC-n próbálok néhány aktuális gyöngyszemet (pl. a legutóbb bemutatott Madness Returns-t) kiélvezni. Jelenlegi étlapomon az előző érából származó Two Thrones éppeni befejezése után, a Perzsa herceg The Forgotten Sands epizódja állott.

Devil May Cry

dmc-head
Sokszor kifejtettem sirámaim a filmes/ játékos Reboot-ok és azon belül is a Devil May Cry nyugatiasodásával kapcsolatosan. Semmi bajom nem lenne a dologgal, ha a készítők nem rugaszkodnának el annyira az eredeti produktumtól, mint ide Irak. Persze, valahol ez a Reboot lényege, de én általában észreveszem ám a kilógó pacilábat és sokszor ötlethiánynak tudom be a dolgot. Azért a DmC-nél nem ilyen egyértelmű a helyzet…

Star Wars The Force Unleashed II

sw-tfu2-head
Mikor a Lucasarts bejelentette a Force Unleashed megjelenését, cimborámmal állunkat kapirgálva nézegettük az első videókat: hihetetlen, HL2-t legyalázó fizika és ismét egy Jedi a főszerepben (á la Jedi Knight), amint birodalmiakat emelget-hajigál, mindez eszméletlen grafikával – ám sajnos csak konzolon. Lukács Gyurkó éhezett, a csemetéknek kellett a müzli, így pár hónap múltán az Ultimate Sith Edition csak ellátogatott PC-re is…

Tomb Raider Legend (MrNorbert1994)

tomb-raider-legend-header
MrNorbert1994

A játékot a Crystal Dynamics fejlsztette és amint láthatjátok SZINTE minden akkori 2006-os konzolra, handheldre le lett portolva, tehát kevés az esély, hogy kimarad ez a játék az életedből! ;)

The Oddbox

oddbox-head
Mudokon, glukkon, slig, vykker, intern, slog, snoozer, greeter, elum, fuzzle, fleech, scrab, paramite, raisen, slurg, meep, rat és meetle…

Nem, ezek nem a legújabb Ikea katalógus bútorai, csupán megpróbáltam felsorolni az Oddworld-ben található fajok egy részét, kik ezt a különös világot lakják. Az Oddworld Inhabitants ugyanis Abe Odüsszeiájával nem kisebb feladatra vállalkozott, mint, hogy a Star Wars-éhoz hasonló tág, kidolgozott univerzumot teremt meg, amiben játékok formájában elmesélik groteszk, ám felettébb vicces történeteiket. Sikerült nekik.

További cikkeink...