Muppet Monster Adventure

muppet-head
Spyro, Croc és a Crash mind nagyszerű 3D platformer játékok, amelyet mai is a Playstation nagyjainak tituálnak. De mi történik, ha egy jó és egy működő konceptust egy új cég 100%-ban lekopíroz? A válasz ez a játék. A Magenta Software játéka. Ők többnyire Playstation konzolokra fejlesztenek főleg platformer játékokat, még a mai napig is.

Nekem ez  a játék 2004-ben volt meg, ez volt az utolsó PS1-es játék anit, még édesanyám barátja írt nekem másolt CD-re, mert utána kiszállt a kalózkodásból, mert félt, hogy lebukik, sőt még ki is rughatták (Media Markt-nál dolgozott/ik). Nos ennyi a történet a magam részéről.

A Muppet show sajnos nem nnagyon volt jelen eddigi életem során, annyit tudok, hogy Jim Henson bébos alakította meg a figurákat valamikor a 70-es évek környékén. Szegény művész úr már több mint 20 éve nincs köztünk. :( Maga a show annyiból áll, hogy ezek a figurák: Kermit, Ms Röfi, Gonzalez és a többiek egy színházban előadást tartanak (sőt néha még hírességeket is meghívnak pl. Lisa Minelli-t). Nos a shownak megmaradt a jelentősége, bár a jómagam részéről kicsit nehéznek találom, hogy lehetne belőlük egy videójátékot kifacsarni. Volt NES-re is 1992-ben, de az elég csúnyán megbukott, és még egy-két PC platformra, de azok se arattak maradandó sikert.

Nos ez a játék viszont nagyon jóra sikeredett.

Maga a játék története az, hogy a Muppet show tagjai megnyertek egy világkörüli utazást. de mielőtt még mennének,  el kell egy elhagyatott kúriára látogatniuk egy végrendelet felolvasása miatt. Ezen a nagy utazáson részt vesz Robin is, aki nem más mint Kermit unokaöccse. Nos, mikor belépnének, Robin megijed a szörnynek hitt teremtménytől és egyfajta kómába esik… vagy úgy 6 és 1/2 órára.

Miután “látszólagosan” felébred, a doki, meg egy rákszerű élőlény fogadja, hogy közöljék vele a hírt, hogy a társai szörnyekké változtak. Miután kapunk egy tatyót (amiben valami energia van) és egy érdekes fegyvert, nekünk kell megmenteni bajba esett társainkat, 6 Wolrd-on keresztül. Ezek 3 pálya és 1 bossra vannak felbontva, tehát összesen 24 rövid pálya van a játékban.

Mint, mondtam a játék teljesen lekopírozza a Spyro-t: csillagokat kell felszedni (összesen 8100-at), Muppet Token-et kell felszedni (összesen 108-at lehet, 106 a minimum), hogy tudjunk bossfight-olni. A játék szinte grafikailag is szinte Ctrl C Ctrl V: a pályadesignek, az ellenfelek pajzsai is, szinte olyan mintha Spyro lenne békajelmezben rohangálva.

Viszont, mivel a játék egy teljes klón, nem jelenti azt, hogy rossz. Az irányítással nincs különösen nagy gond, az aláfestő zene meg tökéletes, mivel a játék egy Haloweeni hangulatot sugároz magából. A játék talán egyik legérdekesebb pontja, hogy miután végigjátszottad, újrajátszhatod még egyszer, úgy, hogy felszedet mind az 500 Érmét ami a főmenü Gallery-ben tudod éértékesíteni, itt érdekes rajzokat láthatsz, és “megismerkedhetsz” a játék fejlesztőivel is.

Amit hiányoltam a játékból a billentyűkonfiguráció. Egyes játékosok kényelmetlennek fogják majd találni, tehát előre is szólok, az irányítást szokni kell!

Szóval a játék egy 3D platformer, és elég egyszerű: a játék alatt akármikor lehet menteni, az ellenfelek AI-ja elég buta, a bossfight-ok meg egyszerűen nevetségesen könnyűek. A pályák legtöbbjén 5,6,7 Muppet Token-t lehet felszedni, ezek közül az egyiket csak akkor lehet felszedni, ha felvetted a B,O,N,U,S betűket, és ezzel kirobbantod a kelyhet ami őrzi ezt. A játék alatt vannak forgó barázdák amiket meg kell lovagolni, és rengeteg denevér által őrzött dartstábla, amit csak meg kell nyomni, és általában új részek nyílnak meg a pályákon. A játék könnyűsége mellett viszont elég kevés extra life-ot ad. A játk során még fel lehet szedni HP növelő szívecskéket, de ha egyszer is meghalsz ez visszaáll a default 3-ra. Az ellenfelek többsége aranyosan meg van rajzolva. A játék alatt érdekes módon megfordulunk Arábia körül egy kicsit járunk a Sötét középkorban (NÉ’ MÁ’, hát még a MediEvil-t is kopizza!), és Kínába is megfordítjuk uszóhártyánkat.

A játék tényleg jóra sikeredett, de a jár az, hogy egy röpke, már az előbb említett 6 és 1/2 óra alatt végigjátszható. A játék befejezése viszont nagyon klisé, és nem annyira jó: az egész játék csak egy álom volt. (ALA Mario 2 NES meg még RENGETEG ilyen végű játék)

Ajánlás: minden Muppet show és játékfannak és az aki szereti a régi PS1-es platfomereket.

ÉRTÉKELÉS:
8,5/10

Képek:

muppet-1

muppet-2

muppet-3

A játékot a Magenta Software fejlesztette és a  Midway adta ki.
MEGJELENÉS:
EU- 2000. Október 20.
US- 2000. November 7.

muppet-playstation

muppet-playstation-eu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés