Aladdin

aladdin-head
Már megint Disney?
1992-ben a Disney stúdió munkatársainak kezébe eljutott az Ezeregy Éjszaka Meséi című mesegyűjtemény, abban megtalálták Aladdin történetét, és elhatározták, hogy készítenek belőle egy egész estés rajzfilmet.

Eredmény: 1992 egyik legjobb animációs filmje, 3 Oscar-díjra jelölés, ezek közül az egyik jelölés a legjobb filmbetétdal, amit Phil Collins énekelt. Nos, amit be kell valljak, hogy nekem a mai napig nem jött el az alkalom, hogy megnézzem e remekművet, de azért nagyjából tudom, hogy miről szól.

Ez időtájt az SNES és a Megadrive volt a toppon a videojáték piacon. A mára legendássá vált David Perry (Earthworm Jim, Overlord, Jungle Book, stb.) felbérelt Disney animátorokat, plusz hozta a saját csapatát, és 1993-ban elkészítették Sega Megadrive-ra az Aladdin első videó játék adaptációját. Pontosan 15 nappal korábban jelent meg a SNES verziónál, amit a CAPCOM fejlesztett, és az sokban eltért ettől a verziótól.

Nézzük meg e játékot közelebbről: egy akció platformer játék három nehézségi szinttel. Én legtöbbször Difficult-on játszom.  Opcióban be lehet még állítani az irányítást. Nagy plusz pont a játéktól, hogy még mielőtt bármi elkezdődne, egy állóképen bemutatja, hogy milyen ikon mire jó. [Igaz, a manual is sokat ír róla, de nem valószínű, hogy 20 év után még meg van a doboz vagy a leírás] A játék kemény 10 pályából áll, ami nem hangzik olyan soknak. Alapbeállításban “A” gombbal lehet almát dobni, “B”-vel  a kardoddal suhintasz, “C”-vel meg ugrasz. Az irányítással különösebben nincs baj, viszont a scrollozást azt egy kicsit furán oldották meg. Erre egy jó példa az ESCAPE pálya, ahol menekülni kell a Csodák Barlangjából. A játék szerintem követi a film cselekményét, a pályák közti átvezetőben mindig van egy kis cutscene, ami elmondja, hogy mi is történik éppen. A játék során ha Genie fejeket veszel fel, akkor egy szerencsekerék-szerű minijátékban nyerhetsz extra life-okat, extra gyémántot és almát [amit hagy jegyezzek meg, elég fontos fegyver e játékban]. Grafikailag a játék nagyon jó: színes pályák, szépen megrajzolt ellenfelek, tökéletes karakter animációk – egyszóval a Disney-s stáb jól tette a dolgát. Játékmenetileg nagyon hasonlít az 1994-es Eartworm Jim-re, ott is három nehézségi fokozat van és rengeteg titkos rejtett rész. A későbbi pályákon nem csak eszetlenül kell rohanni előre, hanem bizonyos helyeken fel kell szedni a Scarab 3 darabját [a filmben 2 volt], vagy netán fuvolákat.

Nagyon sok ember panaszkodott erről a játékról, hogy túlságosan nehézre sikeredett. Személy szerint nekem csak az Escape pálya jelentett kihívást, a többi tök egyszerű volt [az egyik legkönnyebb pálya szerintem a Rug Ride] még a legnagyobb nehézségi szinten is. A játék megkezdésekor nem kapsz semmiféle Continue-t, azt neked kell megvenni az árustól 10 gyémántért (a pályákon néha feltűnő sunyi köpenyes alak). Én max mindig 1-et veszek, de csak a biztonság kedvéért. :) Sakman, a góré szerint kellett volna egy password system is, de szerintem akkor az már nagyon könnyűvé tette volna a játékot. :)

A játék zenéjét Tomy Tallarco szerezte, ő is jól végezte munkáját, bár van egy két pálya, ami ismétli az előző pálya zenéit. Kimondotan fontos stábtag volt, főleg a Shiny Entertainment-nél, mert szintén ő írta az – szerintem még az Aladdinnál is jobb – Eartworm Jim zenéjét is. Ennek legjobb verziója PC-n és Sega Mega CD-n jelent meg EJ Special Edition címmel.

Amúgy amikor kicsi voltam, NES-en toltam az Aladdin-t, de nem a hivatalos verziót, hanem a mára már ritkának számító NES backportját, amit a Hummer Team fejlesztett 1995-ben. Azt a verziót majd később mutatom be.

Hogy összegezzem rövid bemutatómat: ha szereted a Disney meséket, és itt legfőképp a Disney-s filmekből készült játékokat, akkor az Aladdin-ban nem fogsz csalódni. Nem csoda, hisz ez a játék nem kevesebb, mint 3 millió példányban kelt el, és ez volt a SEGA GENESIS / MEGADRIVE második legkedveltebb játéka a Sonic 1 után.

ÉRTÉKELÉS: 8 / 10

Képek:

aladdin-1

aladdin-2

aladdin-3

FEJLESZTŐ: Virgin Interactive
Koreán kívül [Samsung] a játékot a SEGA adta ki.

MEGJELENÉS:
US – 1993.11.11.
EU – 1993.11.11.
JP – 1993.11.12.

aladdin-megadrive

aladdin-genesis

aladdin-megadrive-jap

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés