Mega Man III / Rockman Wolrd 3

megaman-head
A Mega Man szériát Kenji Inafune készítette. Magát a művészt az Astro Boy című anime inspirálta. Az első Mega Man játék NES / Famicom-ra készült 1987-ben, és nagy sikert könyvelt el magának, méghozzá akkorát, hogy még 5 részes folytatása lett NES-en (tehát 6) és még 5 játék lett Gameboy-ra. Természetesen nem csak e két konzolra készültek Mega Man játékok, a Mega Man X széria SNES-en kezdődött, mikor Ken Kutaragi kifejlesztette a Playstation-t a széria ott folytatódott és Saturn-on és PC-n. Ha már PC-t említem a Hi Tech Expression-s készített egy Mega Man port-ot DOS-ra, de az valami hihetetlenül gagyi lett. A Mega Man 9 és 10 a széria “jelenlegi” utolsó darabjai, a Capcom ígérgeti, hogy folytatja, de 3 játék elvetése után, ez aligha fog megtörténni.

Anno számomra a Mega Man széria teljesen ismeretlen játéksorozat volt számomra. Tudjátok: nincs Internet kapcsolat, nincs magazin, amiből tudnád, csak a mázli, hogy esetleg talán meg tudod szerezni bootleg sárgakazin. Nos én még a mai napig is “vadászok” a NES-es verziókra. Tudom, fent van Vaterán a 3 és 4, de 5000 Ft-ot én ugyan nem fizetek érte. :(

VISZONT! Egy pár hónapja láttam egy aukciót Mega Man 3-at Game Boy-ra. Elgondolkodtam, mondtam magamban:  1000 Ft, a videókból előítélkezve egy teljesen korrekt NES port-nak látszott, gondoltam megveszem. 2-3 hét múlva megérkezik a posta, megfogom a kazi-t berakom a jó öreg Game Boy Advance SP-be és  BUMMM! Meghallgatva e fenomenális főcímzenét, alig bírtam START-ot nyomni, de egy két perc után már Shadowman pályáján bénáztam. :) Úgy örültem, mint valami 3 éves kölök: megvan az első hivatalos (PS1-re kiírtam az X4-et és az X6-ot, tehát az PIRATE product) Mega Man játékom! :D 3 és fél óra után már a fejemet fogtam, mert annyira nehéz volt a játék. Maga az egész kóceráj a NES-es MM3 portja, de úgy, hogy az összes pálya át van desgin-olva. Ebben a játékban olyan trükkös és néha pixelpontos ugrásokat kell nyújtani, hogy az szinte képtelenségnek tűnik. Igaz, ez az első MM játékom, és sikeresen kiválasztottam az egyik legnehezebbet. A játékban 8 robot mester-t kell legyilkolni [4 boss a MM3ból, 4 boss a MM4-ből van] és egy PUNK nevezetű Dr. Wily [a játékok főellensége] által kreált teremtményt. Összesen 11 pálya van, de az valami nagyon kemény. Dust Man pályája talán a legnehezebb, az összelapító lapok miatt. A zenéket pontosan a NES verzióból komponálták át, és egy-két átportolás sokkal jobb lett, mint amiből portolták.

Egy érdekességet meg kell jegyezzek: ha valaki GB játékot játszik GBA-ben akkor a játék kap egy elég minimális színárnyalatot. Mint tudjuk Mega Man egy kék színű bombázó robot, ebben a játékban valami NAGYON furcsa ok miatt narancssárga lett szegény Mega Man palettája. A Mega Man 4 NES-es verzióban az volt a fő innováció, hogy ha lenyomva tartod a tüzelés gombot, akkor egy nagyon erős lövést tudsz leadni. A MM3-at 1990-ben készítették NES-re, ott az még nem volt, a MM3-ban Mega Man megtanult csúszni [LE+A]. Nos ez a port 1992-ben készült, tehát ötvözték a dolgokat: Mega Man tud erőset lőni és csúszni.

Viszont akármennyire is képzett Mega Man mozgás tekintetében, ez a játék baromi nehéz.... vagy csak tűnik?

Tudjátok én még játszottam EMU-n MM2-t NES-en ott 4 db energia tankot lehet felszedni, ami arra jó, hogy feltölti az összes energiádat, amikor szükséged van rá [e portban is csak 4-et lehet tartani]. VISZONT ha be Game Over-ezel, akkor el fogod veszteni, a meglévő E tankjaidat. Nos e játékban ez nem így van., tehát biztonságban vagy mindaddig, amíg megtartod őket, habár ezt könnyebb mondani, mint csinálni.

Összegezve első Mega Man játékomat, sok rosszat nem mondhatok róla. A zene fantasztikus, az irányítás az jó, bár egy két helyen csúszik, a kihívás is ott van, és még egy password-ot is kapunk. A befejezés viszont nem az amire számítani fogsz, most nem lövöm le a poént. A szemét nehézség ellenére kap tőlem egy nagy 8 pont-ot a 10-ből.

Egy utolsó vélemény: szerintem a japán borító sokkal jobb, mint az USA vagy EU-s borító.

KÉPEK:

megaman-1

megaman-2

megaman-3

KIADÓ ÉS FEJLESZTŐ: CAPCOM

MEGJELENÉS:
US – 1992 december.
EU – 1993.
JP – 1992. december 11.

megaman-gameboy

megaman-gameboy-jap

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés