SEGA Master System 2 AV MOD

sms2avmod-head
Régóta terveztem már ezt az anyagot. Most egy rendezvény okán – szerettem volna SEGA Master Systemet is működő változatban monitorra kitenni – újból meg kellett műteni egy gépet (az első példányt Brazil lenyúlta). Bár alapvetően ellene vagyok mindenféle műszaki cikk házi mókolásának, főleg ha a gép roncsolásával is jár, de a SMS2 AV moddolását bocsánatos bűnként kezelem. Kedves SEGA! Teccettek volna nem lespórolni a gépről az AV kimenetet, ugyebár!

Igen, lespórolni, hiszen a szögletes Master System-en még volt príma DIN-csatlakozású AV kimenet, így azt nem is kell gányolni. A Master System 2-n viszont nincs, amit azért sem értek, mivel ez házilag is könnyedén megoldható. SEGA-ék spóroltak pár százezer dollárt a csatlakozók lehagyásával, értem én.

Nos, kezdjük ott, hogy csak olyan álljon neki gépet moddolni, aki teljesen tisztában van avval, hogy mit csinál, és van gyakorlata az elektronikai szerelésben, forrasztásban. Semmilyen felelősséget nem vállalok se a gépek állapotában, se a modderek testi épségében bekövetkezett negatív változásokkal kapcsolatban! Pákára fel!

Kelleni fog egy Weller forrasztópáka (vagy hasonló kivitelű, "ceruza" páka, cseh vagy szovjet pisztolypákával szenvedés lesz, bádogos pákával meg NE!), forrasztó ón, Phillips 1-es csillagcsavarhúzó, kisméretű laposfogó, kisméretű csípőfogó, 5,5 vagy 6 mm-es csigafúró, snitzer kés. A szükséges alkatrészeket elektronikai boltokban lehet megvenni (pl. Eldaco, Lomex, HQ Video, stb.), ezekből Budapesten elég sok van, vidéki városokban sajnos nem vagyok ilyen szinten ismerős. Kell 2 db menetes oldalú beépíthető RCA csatlakozó, a belső műanyag betétjük színe lehetőleg ne egyforma legyen, 1 db 220 uF / 6,3V elektrolit kondenzátor (minél kisebb méretű legyen, a feszültség értéke lehet nagyobb), 1 db 75 Ohm fémréteg ellenállás, és 2x kb. 6-8 cm hosszúságú árnyékolt vezeték – szintén nem árt, ha a belső szigetelésük nem egyforma színű. Én egy tönkrement fejhallgató vezetékét használtam. Ha akarunk S-Video kimenetet is, akkor kell még egy beépíthető mini DIN csatlakozó, ennek a rögzítéséhez csavarok, illetve további 2 db elkó, 2 db ellenállás, meg persze árnyékolt kábel.

sms2 AV-mod HUNa

DSC 3344a

DSC 3359a

A gép szétszerelése egyszerű, 5 db csillag csavar tartja össze a kasznit. A csavarok kiszedése után a gép teteje levehető, máris szembesülünk a fém árnyékoló lemezzel. Ezt is el kell távolítani. A 6 db sárga nyíllal jelzett csavar egyforma, a pirossal jelzett csavar viszont finommenetes, ezt majd ugyan oda kell visszatenni. A zöld nyíllal jelzett fém fület egy fogóval fel kell hajtani, összeszerelésnél pedig majd vissza kell lapítani. A piros körrel a bekapcsoló gombot jeleztem. Összeszerelésnél figyelni kell, hogy a kaszni tetején a gomb és a panelen a bekapcsoló egyforma oldalon legyen!

DSC 3335a

Az árnyékoló levétele után ezt fogjuk látni.

DSC 3336a

A nagy fém dobozkától jobbre keressük meg a SONY CXA1145P/M feliratos IC-t. Ebből vesszük kia zoxigént... akarom mondani, az audio és video jeleket.

DSC 3342a

A mellékelt kapcsolási rajzon fel van tűntetve az S-video jelek csatlakozási pontja is, ha valakinek szüksége van ilyen jelre, akkor az ehhez szükséges csatlakozót is beépítheti. A kaszni hátsó oldalán gyakorlatilag bárhol elhelyezhetjük a csatlakozóinkat, én a modulátorhoz közelebb eső részt választottam ki, a cél az, hogy minél rövidebb vezetékekkel tudjam megoldani a bekötést. A két kijelölt pontot a pákánkkal olvasszuk ki, a páka hegyét ez után az akció után AZONNAL takarítsuk le, egyébként a ráolvadt műanyag tönkre teheti.

DSC 3345a

DSC 3348a

A kiolvasztott lukakról snitzerrel vágjuk le a kitüremkedést. Ez nagyon egyszerű mutatvány, de a kezünkre vigyázzunk! A következő lépés a lukak kitágítása lesz. 5,5 mm-es, FÉMRE való (ne vídia betétes kőfúróval csináljuk!) csigafúrót használva tágítsuk ki a lukakat. Ha van alacsony fordulatú akkus csavarhúzónk, amibe be lehet fogarni a fúrót, akkor avval könnyíthetünk a dolgunkon. 220-ról működő fúrógéppel... hát az ágyúval verébre esete, inkább ne kockáztassuk a saját és a SEGA testi épségét.

DSC 3350a

Ez esetben a csatlakozókat erővel kell betekerni a lukakba, az ellenanyára nem is lenne szükség. 6 mm-es csigafúró használatakor a csatlakozók könnyedén fognak belemenni a lukakba. A rugós alátétet és a test csatlakozót tegyük a helyükre az eredeti sorrendben, az anyát húzzuk meg. Félig már készen is vagyunk.

DSC 3355a

Most jön az IC lábainak beazonosítása, amihez segítséget nyújt a nyák panelen a szitázás: a négy szélső láb be van számozva (1, 12, 13, 24). Az útban levő alkatrészeket óvatosan hajlítsuk szét, majd jelöljük be az IC tetején a nekünk szükséges lábakat. Erre a legjobb valami világos színű, hegyes végű alkoholos filctoll, nekem ilyen most épp nincs, de be fogom szerezni. A méretre vágott és leblankolt vezetékek lábait cinezzük fel, majd tegyük ezt az IC lábaival is. Ez utóbbit óvatosan csináljuk, ne melegítsük sokáig, 2-3 mp bőven elég.

DSC 3366aa

A video ágon szükség van egy sönt ellenállásra és egyenáramú leválasztásra, erre kell az ellenállás és az elkó. Ezeket érdemes a fotón látható módon összekötni, majd megforrasztani, így el fognak férni a csatlakozó mellett. A sorrendjük lényegtelen, de az elkó polaritására figyeljünk!

DSC 3365a

Ezek után már csak össze kell kötni az IC megfelelő lábait és a csatlakozókat. A vezetékeket a modulátor dobozka mellett célszerű elvezetni, így az árnyékoló lemezt könnyen vissza tudjuk majd tenni.

DSC 3366a

DSC 3367a

Végső ellenőrzés, minden a helyén van, zárlatot nem látunk (ha kell, használhatunk zsugorcsövet vagy szigszalagot a lábak – vezetékek szigetelésére), mehet az éles próba egy TV-n vagy monitoron. Ha minden flottul működik, akkor mehet vissza az árnyékoló lemez és a kaszni teteje (bekapcsoló gomb!!!).

DSC 3370a

Csavarokat meghúzni és már kész is vagyunk! Innentől kezdve nem kell TV-t hangolgatni, csak rádugjuk az AV bemenetre a gépet és mehet is a játék!

Ha bárkinek segítségre lenne szüksége, esetleg alkatrész beszerzési gondja adódna, nyugodtan keressen meg! Ha tudok, segítek!

A cikkhez idő közben frissítés készült, amit ezen a linken érhettek el!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés