Besárgult gépek megmentése

Pár hete a retronom.hu-n láttam egy hirdetést, melyen egy Sportron nevű magyar (vagy inkább magyar feliratokkal ellátott) pong játékkonzolt kínáltak 3500 Ft-ért. Ez volt az első, a 70-es évek végén magyar kereskedelmi forgalomban kapható TV játék! A pong működik rendben, nincs rajta se repedés, se karcolás, az elemfedője is megvan. Csak éppen úgy nézett ki amikor megvettem, mintha 30 évig pisában ázott volna (ez jutott róla az eszembe, de lehet hogy valakinek pont ez a szín tetszett volna). Eredetileg fehér volt, de nagyon erősen besárgult.

Körülnéztem a google-lal, milyen fehérítési technikákról írnak. Olvastam a retrobright (vagy retr0bright) projektről. Ha jól értettem amit az oldalukon írtak, egy véletlen folyamán derült ki úgy 4 éve, hogy a hidrogén-peroxid ki tudja fehéríti a megsárgult műanyagot. Rájöttek arra, hogy a sárgulást okozó bróm - melyet égésgátló adalékként a 70-es évek végétől kezdtek el használni az olcsó tömegtermeléshez használt gyúlékony ABS műanyagokhoz - a napfény illetve az irodákban használt neoncsövekből áradó UV sugárzás hatására felszabadul. A bróm a felszínre "vándorol" és a levegő oxigénjével stabil komplexet képez. Ettől van az a sárgás, sárgás-barna elszíneződés. Minél több bróm szabadul fel, annál erősebb a sárgulás. A H2O2-dal érintkezve a bróm-oxid kötései felbomlanak, mivel a hidrogén nagyobb vonzerővel bír az oxigénnél, így a H-nel jön létre erősebb kovalens kötés. A sárgás szín eltűnik, persze csak egy időre, mert UV fény hatására a TBBP égésgátló anyagból továbbra is felszabadul a bróm - persze nem egyik napról a másikra, de érdemes ezeket a már kifehérített cuccokat sötét helyen tárolni, annál tovább marad meg a szép fehér színük.

A retr0bright oldalán többféle fehérítési technikákkal és szerekkel kísérleteztek. A folyékony, 30 %-os hidrogén-peroxidba sűrűség növelő adalékokat tettek, turmixgépben kevergették, hogy krémszerű legyen. Óvatosságra intenek viszont, mert a peroxid a szembe kerülve vakságot is okozhat, a bőrt megmarja és kifehéríti. Az adalékokon kívül tehát védőszemüveget, gumikesztyűt is be kell szerezni.

Olvastam a www.retrocomputer.tux.hu-n is tanácsokat, illetve Mári Zsolti is adott tippeket (kapható fodrászkellék szaküzletben 12 %-os "krém peroxid" - tehát nincs szükség adalékokra a sűrűség növeléséhez - így a zselés állag miatt ecsettel könnyedén felkenhető, valamint érdemes szőkítőport is beleszórni ami lilás színűre festi a krémet, így jobban látható hogy mely részekre kell még kenni az anyagot).

A youtube-on találtam egy videót ami szépen be is mutatja, hogy mit kell csinálni:

A "krémperoxid"- hoz egy kevés Vanish Oxy Action adtak hozzá. A Vanisht textíliák tisztítására használják, a benne levő TEAD fehérítő aktivátor segítségével a fehérítési folyamat alacsonyabb hőfokon játszódik le,  jelenlétében a H2O2 még erősebb oxidálószerként viselkedik. A videón a műanyagok felületét bekenték, kirakták a tűző napra, majd folpackkal borították be, hogy ne száradjon ki. Pár órával később a sárgaság el is tűnt!

Egy másik youtube videón pedig UV lámpát használnak. Egy dobozt alufóliával kibéleltek, és ebbe helyezték el fehérítendő játékot. Sőt, a lámpa és a doboz fala közé is alufóliát tettek, gondolom azért hogy az UV-t és a hőt benn tartsa:

Ezen infók alapján sikerült nekem is kifehéríteni a pongot, két 1541-II-es floppy meghajtót, egy NES-t és egy Amiga TV modulátort.

Kellékek:
- 1200 ml-es, 12%-os Imperity Oxi-cream. Ára 990 Ft (Újpest, Top-Shop fodrászkellék bolt)
- 1 liter Vanish Oxy Action folttisztító. Csak nagyon kevés kell belőle alkalmanként, bőven marad belőle arra is amire eredetileg kitalálták: foltos ruhák, szőnyegek kitisztítására. Ára 1200 Ft
- UV izzó 75W-os.  Ára 910 Ft (Lurdy-ház, 1 emeleten egy fénytechnika bolt)

Először azt próbáltam ki, hogy működik-e fény és Vanish nélkül. Bekentem egy csíkban az Amiga TV modulátorát a 12%-os Imperity krémmel, betakartam fóliával és beraktam a sötét szekrénybe.
A 24 órával később készült képen jól látható a krém peroxid hatása: a csík helye kivilágosodott!

retrobright-csik

Az UV lámpát is ki akartam próbálni. Mivel panelházban lakom és csak pár órát süt be a nap az ablakon a nyár végétől, nem tudom fél napokra kitenni a szabad ég alá.
A gond az UV égővel pedig az, hogy - talán mert 75 W-os az izzó az átlagos 60 W helyett - nagyon felmelegszik, így műanyag foglalatos lámpába nem is mertem pár percnél tovább használni. Az üzletben rákérdeztem, azt mondták nem lesz gond, mások viszont óva intettek attól hogy "hagyományos" foglalatú lámpába tegyem mert megolvaszthatja a foglalatot!
Szerencsére van egy régi bakelit foglalatos lámpám, amiben naponta vagy 5-6 órát folyamatosan égett, semmi gond nem volt.

Az UV fény és a Vanish tehát felgyorsította a folyamatot. Egy másik darabon a fenti képen látható fehéredés eléréséhez egyetlen órányi világítás elég volt!
A legjobb eredményt azonban a napfénnyel sikerült elérni. Arra a pár órára, amíg besüt a nap az ablakon, kitettem a párkányra a bekent, fóliával beburkolt műanyag részeket.
Az alábbi képeken látható besárgult darabok kifehéredéséhez 4 órányi napfény is elég volt (csak azok a kis kallantyúk fehéredtek jóval lassabban, fel se tettem az "ilyen lett" képre mert a kifehéredésükhöz több mint 24 óra kellett).

retrobright-nes

retrobright-floppy1

retrobright-floppy2

Persze utólag találtam itt-ott kisebb foltokat, de az összképet nem rontják.

A pong viszont furcsamód nagyon lassan fehéredett ki!
Az első 24 óra alatt kapott 5-6 órányi UV-t, de alig volt látható halványulás. A második napon már azért látszódott némi fehéredés, de összesen 4 nap, 16-18 órányi UV kellett ahhoz hogy szépen kifehéredjen.
De megérte a rá szánt időt mert nagyon szép lett:

retrobright-sportron1

retrobright-sportron2

A fehérítéshez javasolják, de én nem használtam a védőkesztyűt (illetve csak az első napon, de hintőport nem szórtam előtte a kezemre és levételnél szét is szakad), elég volt hogy gyorsan leöblítettem vízzel a kezem, nem marta meg és nem fehérítette ki a bőrömet. Ezért is érdemes nem a tömény 30 %-os peroxiddal dolgozni, bár a szemre így is nagyon vigyázni kell!

HEADER 

 
0 #1 sakman 2014-01-23 22:17
Rá vagyok indulva a témára. Be is szereztem a krémperoxidot, ki is próbáltam SNES alkatrészeken. 1. napfény nélkül semmit sem ér a kence. 2. borús időben egész napos pácolás után a sárgulás minimálisan - de láthatóan csökkent. Eddig jutottam. Tervek: ki fogok próbálni egy a műköröm építők által használt UV fénycsöves lámpát, nem akarok várni tavaszig...
Quote
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés