SEGA MS 2 50/60Hz és power LED mod1. 50/60Hz  Switch mod

A PAL Sega MS2 képes a 60Hz-es megjelenítésre, lehetővé téve ezzel a teljes képernyős és maximális sebességű játékot (60hz-en Sonic is gyorsabban fut és az Alex Kidd-en sem alszol el).

Az első, amit tenned kell hogy szétszeded a konzolt és eltávolítod az alaplapot borító árnyékoló lemezt. (figyelj, hogy ne keverd össze a csavarokat, mert nem mind egyforma).

Én egyszerre csináltam az AV az 50/60Hz switch és a power LED mod-ot, úgyhogy több mindent láttok a képen, mint amiről szó van, de az AV modról már írtunk korábban az oldalon (itt megtalálhatod), így ezt most mellőzném.

Miden beszereléssel járó műveletet érdemes egy kis tervezéssel kezdeni. Elsőként keressük meg a konzolon azt a helyet vagy helyeket, ahová a kapcsolót tenni szeretnénk, fúrjunk egy csinos lyukat és szereljünk be mindent a helyére, ez esetben egy 2 állású, 3 pólusú „vagy-vagy” kapcsolót.

Ha ez megvan, akkor megkeressük közvetlenül a kontroller portok mögött található „Sega 315-5246” nevű IC-t. Ennek az IC-nek 64 lába van, nekünk az 57-esre lesz szükségünk. Nagyon könnyű megtalálni, a 64-es meg van számozva, onnan kell balra visszaszámolnunk és megvan az 57-es. Ezt a lábat ki kell forrasztanunk a helyéről (ajánlott forraszanyag eltávolító, vagy ónszippantó használata) és óvatosan felhajtani, mert ehhez a lábhoz fogunk forrasztani. Vigyázzunk, ne törjön le, mert akkor kuka a panel! Ha ez megvan, szigetelőszalaggal takarjuk le az IC többi lábát, az esetleges zárlatok elkerülése végett.

Ezután ezt a lábat kössük össze egy vezetékkel a kapcsolónk középső pólusával.

A továbbiakban szükségünk lesz egy 5V-os pontra és egy testpontra. Ezeket több helyen is megtalálhatjuk, én az IC-hez egy közel eső helyet választottam, hogy nagyjából egy helyen dolgozzak, nektek is ezt ajánlom.

5 voltos forraszpontot találunk az alaplapon a jelölt helyen (lásd lenti kép). Nagyjából az „EM25” felirat felett található a lapon. Ez csak egy furat, ahová nincs semmi forrasztva, így először is oda kell olvasztanunk egy kis forrasztó ónt, majd a piros vezetéket. A testpont pedig az előzőleg használt IC közvetlen jobboldalán található kondenzátor negatívval jelölt lába lesz, ide kell forrasztanunk a barna zsinórt.

Ha mindez kész, akkor a piros és a barna zsinórt forrasszuk hozzá a kapcsolónk jobb illetve bal pólusához, a vezetékeket pedig igényesen rendezzük el úgy, hogy később ne legyenek útban az összeszerelésnél és sehol ne okozzanak zárlatot.

Ha ez is megvan, akkor elkészült a csokapik, de még semmit nem szerelünk össze! Nagyítóval nézzük át a forraszpontokat, hogy megfelelő minőségűek lettek-e, illetve hogy nem csöppent-e sehová sem ón, nehogy zárlatot okozzunk. Ha ezt megtettünk TESZT következik. Ha minden remekül működik, kihúzzuk a gépet MINDENHONNAN és összeszereljük, ügyelve a kapcsoló állására!

2. Power LED mod

Valószínűleg nem mindenki számára életbe vágóan fontos, hogy valamin legyen power LED. Én azonban szeretem, ha van visszajelzésem arról, hogy valami be van-e kapcsolva, hasznos lehet, és jól is mutat, ha ügyesen csináljuk. Ehhez a módosításhoz nem kell teljesen szétbágerolni a gépet, csupán a tetejét szedjük le, az árnyékoló lemez maradhat.

Egyetlen darab LED-re van szükségünk, én egy 5 mm átmérőjű zöld LED-et választottam. Kell még egy 75 ohmos ellenállás, de az sem baj, ha 100 ohm.

Gyakorlatilag egy 5 V-os és egy testpontot kell mindösszesen keresnünk. 5 V-ot a legegyszerűbben a stabilizátor IC (7805 jelzésű) jobb lábánál találunk, ehhez forrasztjuk az ellenállást, majd ehhez a barna vezetéket, testpontot pedig bárhol találunk az árnyékoló lemezen. Én a könnyebb szerelhetőség kedvéért az utóbbit nem forrasztottam, csupán a képen látható csavart meglazítottam, betoltam alá a vezetéket és visszacsavaroztam (zöld vezeték). Hajtsuk végre ezt a műveletet a képen látható módon, a vezeték másik két végére pedig forraszuk fel a LED-et.

Azt, hogy a világító LED-et ki hol szeretné látni a konzolon, mindenki maga dönti el. Én klasszikusan a power-gomb fölé helyeztem, mert ott esztétikus. Fúrjunk egy a LED átmérőjének megfelelő (esetemben 5 mm) lyukat valahol a konzol tetején, és melegragasztóval ragasszuk bele. Így:

Ha ez megvan, dugjuk be a gépet és TESZTELJÜK LE! Ha minden okés, akkor ügyelve a kapcsoló állására szereljük össze a masinát és élvezzük fényáradatot!


Jó moddolást kívánok!

HEADER 

 
0 #1 sakman 2017-01-08 10:25
Ezt a 60 nyerces modot én is megcsinálom a mókolt gépemen, ha ettől a Sonic hasítani fog!
Quote
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés