SEGA Master System 2 AV MOD * UPDATE *

sms2avmod-header
Nemrégiben moddoltam AV kimenetet egy ismerős SEGA Master System II-es gépébe, és egy érdekes problémával szembesültem a munka során. A gépben a SONY CXA1145P/M IC helyén ugyanis egy másik áramkört, nevezetesen egy Fujitsu MB3514-es jelzésű IC-t találtam a „megszokott” helyen.

Az eredeti cikket itt találjátok!

Egy kis guglizás után kiderült, hogy a SEGA összesen 5-féle video enkóder IC-t használt ebben a géptípusban. Ez eddig OK, de sajnos a Fujitsu áramkörével nincs minden rendben. Bizonyos játékok futtatása esetén előfordulhatnak olyan színmegjelenítési hibák, melyek csak a kompozit video kimenetet használva látszanak, az antenna kimenetről nézve nem. Alapvetően nagyon ritkán észlelhető ez a jelenség, az egyik érintett a Ninja c. játék, ahol a hatos szint indulásakor azonnal látszik a bibi. A másik probléma viszont általános: minden játéknál észrevehető a képelemek szellemképessége, ami mindenkinél más és más intenzitással jön (jöhet) elő. Ezekkel a hibákkal persze együtt lehet élni, és az AV-s kép még így is nagyságrendekkel jobb, mint a TV tunerjén behangolt RF jel.

Az MB3514-es IC lábkiosztása gyakorlatilag megegyezik a CXA1145P/M IC-ével (a nekünk szükséges kimenetek ugyan ott vannak), így a vezetékek bekötése is teljesen megegyezik. Egy baj van csak: míg a SONY áramköre régi szabványos, 2,54 mm-es raszter szerinti tokozásban van, addig az MB3514-es egy kisebb méretű, és jóval sűrűbb lábkiosztású IC. Ez persze csak azoknak okoz problémát, akiknek nem igazán jó a szeme, nekem személy szerint nagyítós lámpa kell ahhoz, hogy probléma nélkül megoldjam a feladatot. Ez van, öregség...

Megjegyzem, korábban is csináltam már AV moddolást SMS II-eseken, és azokban mindegyikben kivétel nélkül SONY enkóder áramkör volt. Egy kis gondolkodás után rájöttem, hogy a korai gépekben az Alex Kidd volt a beépített játék, a cikk apropóját jelentő masinában pedig a Sonic (a panelen szerepel egy gyártási dátum: 1993. május 24.)! Nem biztos, hogy 100%-os következtetést kell levonni ebből, de érdekes megfigyelés, és vélhetően a beépített játék alapján megtippelhető az enkóder áramkör típusa.

Még egy fontos dolgot meg kell említenem, ami a beépíthető RCA aljzathoz szükséges furatmérethez kapcsolódik. Legutóbb igen jutányos áron jutottam hozzá néhány tucat beépíthető aljzathoz, de ezek nem 6 mm-es átmérőjű lukba passzolnak, hanem 10 mm-esbe! Tehát a cikkben leírt csigafúró méretet értelemszerűen a beszerzett RCA aljzatoknak megfelelően válasszuk meg.

És végül az ominózus áramkör és a lábak bekötése.

fujitsu-mb3514-1

fujitsu-mb3514-2

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés